Frederik Hanses

Prosjektleder i Yara


Tidligere BI-student Frederik Hanses er 27 år, han har koordineringsansvar for et prosjekt med 30 personer og er ansvarlig for «noen» millioner euro.

På tross av sin relativt unge alder har Frederik opparbeidet seg en imponerende CV. I løpet av 2015 ble han forfremmet to ganger, og jobber i dag som en av Yaras yngste prosjektledere, med koordineringsansvar for et team på nærmere 30 personer spredt over flere land. Når han ikke er ute og reiser holder han til i Yaras nyoppussede kontorene på Skøyen i Oslo, her jobber det rundt 300 mennesker fra 29 forskjellige nasjoner.

- Det er virkelig et internasjonalt sted, man kan høre så mange forskjellige språk når man går rundt i gangene her, forteller Frederik.

Høye fjell og flate hierarkier
Frederik flyttet til Norge for første gang på utveksling til BI på bacheloren sin i 2010. Han er født og oppvokst i Bramsche i Tyskland, under bachelorstudiene bodde han i Nederland, før han bestemte seg for å dra tilbake til BI for å ta master i 2012. Selv om Frederik elsker Oslo, fjell og fjorder, så var det ingen selvfølge at han skulle bli værende etter studietiden.

- Et viktig kriteria for meg for å bli værende var om jeg ville trives med arbeidskulturen. Den skandinaviske forretningskulturen er unik, sier Frederik.

I sommerferien mellom første og andre år på masteren fikk han internship i kommunikasjonsavdelingen til Statoil. Tidligere har han blant annet jobbet for franske L’Oreal i Düsseldorf, overgangen derfra til den norske kulturen var stor.

- Det er veldig flate hierarkier her. Da jeg var ferdig i Statoil husker jeg at sjefen min likte rapporten jeg hadde laget og ønsket at jeg skulle presentere den for ledelsen. I Tyskland ville det aldri skjedd, der hadde jeg gitt rapporten til sjefen min som kunne presentert den for ledelsen. Noe av det jeg liker med den norske kulturen er at man stilles mer til ansvar for hva man leverer selv.

Det var etter å ha jobbet i Statoil at Frederik skjønte han trivdes med den norske arbeidskulturen og begynte å lete etter jobber å søke på i Oslo.

- Jeg ønsket å jobbe i et internasjonalt selskap, og jeg husker vi hadde et case om Yara i en av forelesningene våre som gjorde meg interessert i selskapet. Jeg begynte å se på nettsidene deres og fant en ledig stilling som sourcing analyst.

Tiden på BI
- Yara er et internasjonalt selskap med norsk kultur og norske røtter, ganske likt BI. Masterstudiene mine var en virkelig internasjonal erfaring!

På BI gikk Frederik i en klasse hvor nesten 40 prosent var internasjonale studenter, noe som ga han god erfaring i å jobbe i team med mange forskjellige kulturer.

- På første semester av mastergraden min ante jeg ikke hva jeg kunne forvente. Å jobbe med nye mennesker, nye grupper. Jeg hadde blant annet aldri brukt referanser før heller, jeg var ikke vant til å skrive oppgaver på den måten BI gjør. Etter jeg fikk karakterene mine fra første semester slappet jeg litt mer av. Jeg tror ikke nødvendigvis du trenger å studere så hardt, men heller smart. Fokuser på det du kan, i stedet for å bruke all tiden din på det du ikke kan. Ingen er gode på alt.

I løpet av masterstudiene lærte Frederik seg godt norsk, noe han tror er viktig om man ønsker å bli værende i landet.

- Selv om det meste går på engelsk her hos Yara, er det en fordel å kunne norsk. Det er viktig for å få med seg det uformelle arbeidsmiljøet, alt av småprat går som regel på norsk.

Veien opp og frem
Veien opp og frem for Frederik har ikke vært preget av noen magisk oppskrift, men er heller preget av hardt arbeid over lengre tid.

- Da jeg fikk jobben i Yara ble jeg kjempeglad, men noe som overrasket meg litt var at jeg måtte begynne med en gang.

Frederik ble tilbudt stillingen i Yara i januar, mens han ennå hadde et halvt år igjen av masterstudiene. Hverdagen var allerede fullbooket av forelesninger, masteroppgave og deltidsjobb som studentassistent.

- Planen ble å skrive masteroppgaven min i helgene. Det fungerte ikke så bra. Min opprinnelige plan var å bli ferdig med masteroppgaven i slutten av mai, det som skjedde var at jeg egentlig ikke begynte ordentlig på oppgaven før slutten av mai. Det å holde på sånn er ikke noe jeg vil anbefale for noen andre, å sjonglere ny jobb i Yara, stillingen som studentassistent og å skrive ferdig masteroppgaven min ga absolutt null fritid i kalenderen.

Heldigvis gikk det bra, Frederik fikk levert masteren sin med strålende resultater og fikk konsentrert seg om å gjøre det godt i Yara.

- Jeg tror at mine tidligere internships har hjulpet meg med å utvikle meg såpass raskt i Yara. De har lært meg de myke ferdighetene, hvem man snakker med, hvordan man forholder seg til forskjellige personer i forskjellige stillinger, som igjen har akselerert karriereveksten min.

 
 
Denne profilen ble publisert januar 2016. Master i International Management er ikke lenger tilgjengelig på BI.

Tilbake til forsiden